ITI Employability Skills

ITI Employability Skills 1st Year Question’s

ITI Employability Skills 1st Year Question and Answer in Hindi | ITI Employability Skills 1st Year Download PDF | ITI Employability Skills 1st Year Question’s | iti employability skills 1st year mock test | employability skills iti question answer pdf 1st year

ITI Employability Skills 1st Year Question in Hindi and English | www.itiexamyt.net

Q1.A Resume Should Be __________| एक बायोडाटा होना चाहिए__________

(a) short and precise | संक्षिप्त और सटीक

(b) fancy and colorful | फैंसी और रंगीन

(c) having long and detailed information | लंबी और विस्तृत जानकारी होना

(d) having acronyms and abbreviation | परिवर्णी शब्द और संक्षिप्त नाम होना

Ans:- (a) short and precise | संक्षिप्त और सटीक

Q2.A Written Description Of Duties And Responsibilities To Be Carried Out In A Job Is Called | नौकरी में किए जाने वाले कर्तव्यों और जिम्मेदारियों का लिखित विवरण कहलाता है

(a) CV

(b) Job description

(c) Resume

(d) Job application

Ans:- (b) Job description

Q3.After Receiving Interview Call, What Is The Next Step? | साक्षात्कार कॉल प्राप्त करने के बाद, अगला कदम क्या होना चाहिए?

(a) Send application letter | आवेदन पत्र भेजें

(b) Prepare the resume | रिज्यूम तैयार करें

(c) Appear at interview | साक्षात्कार में उपस्थित हों

(d) Send resume | रिज्यूम भेजें

Ans:- (c) Appear at interview | साक्षात्कार में उपस्थित हों

Q4. Low Level Language Is Also Called? | निम्न स्तर की भाषा को भी कहा जाता है?

(a) source code

(b) middle ware

(c) machine language

(d) assembly language

Ans:- (c) machine language

Q5.Choose Suitable “Wh” Word For The Given Sentence|दिए गए वाक्य के लिए उपयुक्त “Wh” शब्द का चयन करें- “___________ Animal Do You Like?

(a) Which

(b) why

(c) where

(d) when

Ans:- (a) Which

Q6.Choose The Correct Punctuation Mark After The Word “Rohan” In The Given Sentence|दिए गए वाक्य में “रोहन” शब्द के बाद सही विराम चिह्न का चयन कीजिए – “Rohan David And Ram Are Playing Hide And Seek

(a) Comma (,)

(b) Period (_)

(c) Slash (/)

(d) Hyphen (-)

Ans:- (a) Comma (,)

Q7.Choose The Correct Response For The Given Question.|दिए गए प्रश्न के लिए सही उत्तर चुनें। “How Have You Been”?

(a) Very well, And you?

(b) Thank you, And you?

(c) Same to you?

(d) On vacation, And you?

Ans:- (a) Very well, And you?

Q8.Choose The Correct Response Of The Given Question | दिए गए प्रश्न का सही उत्तर चुनिए- “When Did The Accident Happen”

(a) in the hotel

(b) during travelling

(c) At 10:30 last night

(d) On the table

Ans:- (c) At 10:30 last night

Q9.Choose The Correct Tense Of The Verb.| क्रिया का सही काल चुनें। “I__________music When I Was Child.”

(a) Learn

(b) Am learning

(c) Will learn

(d) Learnt

Ans:- (d) Learnt

Q10.Curriculum Vitae (CV) Is Also Known As | Curriculum Vitae (CV) को के रूप में भी जाना जाता है

(a) resume

(b) job description

(c) cover letter

(d) application letter

Ans:- (a) resume

ITI Employability Skills 1st Year Question in Hindi and English | www.itiexamyt.net

Q11.Fill In The Blank With Comparative Adjective | तुलनात्मक विशेषण से रिक्त स्थान की पूर्ति कीजिए- “Your Pencil Is__________ Than Mine”

(a) sharp

(b) sharper

(c) blunt

(d) thick

Ans:- (b) sharper

Q12.Fill In The Blank With Correct Future Tense Of Verb | क्रिया के सही भविष्य काल के साथ रिक्त स्थान भरें – “We ___________ To The Zoo After Breakfast “

(a) went

(b) are going

(c) had gone

(d) will go

Ans:- (d) will go

Q13.Fill In The Blank With Correct Word | सही शब्द से रिक्त स्थान की पूर्ति कीजिए – “They_________ Good Friends”

(a) is

(b) am

(c) are

(d) was

Ans:- (c) are

Q14. Fill In The Blank With Present Progressive Tense Of The Verb | क्रिया के वर्तमान प्रगतिशील काल से रिक्त स्थान की पूर्ति करें – “The Train __________ Through The Tunnel”

(a) passed

(b) is passing

(c) had passed

(d) was passing

Ans:- (b) is passing

Q15.Fill In The Blank With Proper Interrogative Adjective | उचित प्रश्नवाचक विशेषण से रिक्त स्थान की पूर्ति कीजिए – “ ___________ Are You Going?

(a) Who

(b) Where

(c) Which

(d) What

Ans:- (a) Who

Q16.Fill In The Blank With Proper Pronoun | उचित सर्वनाम से रिक्त स्थान की पूर्ति कीजिए – “I Made This Cake ___________”

(a) myself

(b) yourself

(c) himself

(d) itself

Ans:- (a) myself

Q17.Word That Is Pronounced The Same As Another Word But Differs In Meaning Is Called | वह शब्द जिसका उच्चारण दूसरे शब्द के समान ही होता है, लेकिन अर्थ में भिन्न होता है, कहलाता है

(a) homophone

(b) homograph

(c) diphthong

(d) syllable

Ans:- (c) diphthong

Q18.Fill In The Blank With Proper Reflexive Pronoun. | उचित कर्मवाचक सर्वनाम से रिक्त स्थान की पूर्ति कीजिए। “She Has Hurt___________”

(a) myself

(b) herself

(c) himself

(d) itself

Ans:- (b) herself

Q19.Fill In The Blank With Suitable Adjective For The Given Sentence | दिए गए वाक्य के लिए उपयुक्त विशेषण से रिक्त स्थान की पूर्ति कीजिए “The Little Girl’s…… Eyes Revealed Her Mischief”

(a) chubby

(b) weak

(c) short sighted

(d) twinkling

Ans:- (d) twinkling

Q20.Fill In The Blank With Suitable Place Preposition | उपयुक्त स्थान पूर्वसर्ग के साथ रिक्त स्थान की पूर्ति करें- “My House Is ___________the Third Floor” ?

(a) at

(b) in

(c) on

(d) under

Ans:- (c) on

उपरोक्त दिये गये प्रश्‍नो की PDF Download करने के लिये नीचे दिये गये लिंक पर क्लिक करे

ITI Employability Skills 1st Year Download PDFPDF डाउनलोड करे

ITI Employability Skills 1st Year Study Material :- Click Here

Important Links

Home PageClick Here
ITI All Trade Online TestClick Here
YouTube Channel LinkClick Here
ITI ALL TRADE FREE E-BOOKS PDF DOWNLOADClick Here
ITI All Trade CBT Exam PapersClick Here
Join TelegramClick Here

All Exam Study Material Links

Home PageClick Here
Reasoning 25+ Questions in Hindi and EnglishClick Here
UP Lekhpal Previous Year Questions PaperClick Here
Hindi Sahitya QuestionsClick Here
UP Lekhpal Question Paper 2022Click Here
Railway GK Question and AnswersClick Here
Vitamin Questions in HindiClick Here
100+ Sports Related QuestionsClick Here
GK Online TestClick Here
GK Questions in HindiClick Here
Join TelegramClick Here

More Details Please Visit the Official Website
| Thank You and Visit Again |

ITIExamYT

ITI Exam