Hand tools and measuring tools free hand Drawing

Topic-1. Hand tools and Measuring Tools Free Hand Drawing (हस्त टूल और मापक टूल फ्री हैंड ड्राइंग)

Hand tools and Measuring Tools Free Hand Drawing (हस्त टूल और मापक टूल फ्री हैंड ड्राइंग) में निश्चित नाप के पेन्सिल द्वारा टूल की आकृति बनानी होती है। NCVT की पिछली परीक्षाओ में पूछे गये प्रश्‍न नीचे दिये गये है इनको अभ्यर्थी अपनी ड्राइंग शीट में बनाने का अभ्यास करे। 


Q1. Draw Files with free hand sketching –
(a) Curved cut file       (b) Rasp cut file
(c) Single cut file         (d) Double cut file

Ans:- 1. (a) Curved cut file (b) Rasp cut file (c) Single cut file (d) Double cut file


Q2. Draw free hand drawing –

(a) Center punch (b) Scriber

Ans:- 2. (a) Center punch

Ans:- 2. (b) Scriber

Q3. Draw free hand drawing –
(a) Ball peen hammer (b) Open end spanner


Ans:- 3. (a) Ball peen hammer

Ans:- 3. (b) Open end spanner


Q4. Draw free hand drawing of –

(a) Try square (b) Standard wire gauge

Ans:- 4. (a) Try square

Ans:- 4. (b) Standard wire gauge

Q5. Draw free hand drawing of –

(a) Micrometer (b) Cutting plier (c) Chisel

Ans:- 5. (a) Micrometer

Ans:- 5. (b) Cutting plier

Ans:- 5. (c) Chisel

Q6. Draw free hand drawing of –

(a) Vernier caliper (b) Screw driver (c) Hexagonal nut

Ans:- 6. (a) Vernier caliper


Ans:- 6. (b) Screw driver


Ans:- 6. (c) Hexagonal nut

Q7. Draw free hand drawing of –

(a) Snap Had Rivet (b) Pan Had Rivet (c) Rawl Plug Tool

Ans:- 7. (a) Snap Had Rivet

Ans:- 7. (b) Pan Had Rivet

Ans:- 7. (c) Rawl Plug Tool

Q8. Draw free hand drawing of –

(a) Outside caliper (b) Inside caliper (c) Hexagonal bolt

Ans:- 8. (a) Outside caliper

Ans:- 8. (b) Inside caliper

Ans:- 8. (c) Hexagonal bolt

WhatsApp Group Join Now
Youtube Click here
Download App Click here
Telegram Group Join Now
Instagram Follow

More Details Please Visit the Official Website
| Thank You and Visit Again |